> תזונה למניעת מחלות לב, לחץ דם וסוכרת - אופטימל

תזונה למניעת מחלות הנובעות מהשמנה

אורח חיים בריא יכול לסייע במניעת התקפי לב, שבץ מוחי, סכרת ויתר לחץ דם. כל מה שרציתם לדעת על תזונה ודיאטה לשמירה על אורח חיים בריא ולא ידעתם את מי לשאול: איך אני יודע אם משקלי תקין? מהי התזונה שתמנע התקף לב? מהם שומנים מסוג אומגה 3? מה מיוחד באגוזי מלך (קליפורניה)? כיצד אפשר לדעת אם שותים מספיק? הקניית הרגלי האכילה לילדים ומתבגרים. קבלו את התשובות.
שמירה על אורח חיים ותזונה נכונה הן המפתח לבריאות הלב.
חיינו תלויים במידה רבה בתזונה – אין מטה קסמים. למרכיבי תזונה יש השפעה מרחיקת לכת על בריאותינו או לחילופין על תחלואותינו. נושא התזונה נעשה מורכב יותר מדי יום: מוצרי מזון חדשים צצים על המדף בסופר ומפתים אותנו לטעום אותם. אך האם הוא טוב או רע עבורנו? הפרסומות חושפות אותו בכל אמצעי המדיה עם אמירות בריאותיות כאלה ואחרות. מה אמת ומה גימיק? כדי לנהל אורח חיים בריא בחברה המודרנית. יש כיום צורך בידע, כלים, מיומנויות ומוטיבציה. כל אלה מצדיקים התייעצות וקבלת הדרכה מאנשי המקצוע.

יש דיאטה שהוכחה כמונעת מחלות כמו טרשת עורקים, התקף לב, סוכרת ויתר לחץ דם. בעשור האחרון התפרסמו מספר מחקרי מפתח, שהוכיחו כי להרכב התזונה אפקט מונע מחלות. הדיאטה הים תיכונית הוכחה כמפחיתה התקפי לב חוזרים, בקרב אוכלוסייה של אנשים שכבר עברו התקף לב קודם. דיאטה דומה הוכחה כמפחיתה יתר לחץ דם והתפתחות סוכרת בקרב אנשים בסיכון לסוכרת. עקרונות הדיאטה: עשירה בדגניים מלאים, קטניות, ירקות, פרות, מוצרי חלב דלי שומן ואגוזים.

מהם עקרונות הדיאטה הים תיכונית? דיאטה ים תיכונית מהי?
דיאטה ים תיכונית נמצאה מגנה, לא רק מפני מחלות לב, אלא קשורה בשעורי תמותה נמוכים ואריכות ימים.

תזונה ים תיכונית עשירה בירקות ופרות טריים .
תזונה ים תיכונית עשירה בדגנים מלאים ובקטניות .
המקורות העיקריים לשומן בתזונה ים תיכונית הם: שמן זית ואגוזים. שמן זית עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות, אגוזי מלך עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 אשר מהווה מרכיב משמעותי בדיאטת כרתים ובמחקרים למניעת התקפי לב
בדיאטה ים תיכונית מקורות החלבון הם : דגים , גבינה , יוגורט , עוף וביצים.
פעילות גופנית מהווה מרכיב מרכזי וחיוני באורח החיים הים תיכוני.

מהי הדיאטה המומלצת למניעת יתר לחץ דם?
דיאטה עשירה בירקות, פרות, מוצרי חלב דלי שומן , דגניים מלאים, קטניות ואגוזים ומוגבלת במלח, הוכחה כיעילה במניעת יתר לחץ דם, ובהפחתת גורמי סיכון למחלות לב כהומוציסטאין ותנגודת לאינסולין. דיאטה זו עולה בקנה אחד עם עקרונות הדיאטה הים תיכונית ולכן עקרונות אלה, הם המומלצים למניעת מחלות לב וקדום הבריאות.

מלח – מדוע חשוב להגביל את צריכתו?
צריכת מלח מגדילה את הסיכון ליתר לחץ דם על כל ההשלכות הנובעות מכך. הפחתה בצריכת המלח מביאה להפחתה בערכי לחץ הדם לאנשים בעלי יתר לחץ דם.
יש קשר מובהק בין יתר לחץ דם למחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי ומחלות כליה. הקשר הוכח והוא עקבי ובלתי תלוי בגורמי סיכון אחרים.
יתר לחץ דם סיסטולי מעל 115 מ"מ כספית, אחראי לשני שליש ממקרי השבץ המוחי ולכמעט מחצית ממקרי מחלות הלב האיסכמיות.

מהם המקורות המרכזיים למלח בתזונה שלנו כיום?
מלח מוסף למזונות בתהליכי ייצור, בישול ואפייה וכן בזמן האכילה
בתעשייה מוסיפים מלח כמרכיב התורם טעם, מוסיף מרקם ומשמש בתהליכי שימור. הרוב המכריע של המקורות למלח במזון מגיע מהוספת מלח בזמן העיבוד והייצור של מזונות – כלומר ללא שיקול דעת עצמי של הצרכן. כ 77% מהמלח בתזונה שלנו כיום, מקורו במלח שבא מהמזון הקנו והמתועש! בשניצלים המוכנים, ב"מנות החמות", בדגני הבוקר, בחטיפים, בסלטים המוכנים וכו' וכו' וכו'. לא ניתן להפחית משמעותית את צריכת המלח אם לא נדע לבחור נכון את המזונות שאנו קונים בסופר! חשוב לכן לקרוא את תוויות המזון ולבחור מזונות עם תכולת מלח סבירה.

מהי כמות המלח היומית המומלצת?
רוב ארגוני הבריאות ממליצים להגביל את צריכת המלח היומית לעד 6 גרםמלח ליום שהם שווים ל2400 מיליגרם נתרן ליום. שימו לב, יש מזונות המספקים לנו 800 מיליגרם נתרן במנה או אף יותר, שזה שליש מכמות הנתרן היומית! מגפות ההשמנה ויתר לחץ הדם אינם פוסחים על הילדים. הילדים כיום צורכים כמויות אדירות של מלח שבאים מהחטיפים ומהמזונות המוכנים, בין אם בחוץ ובין אם בבית.

האם דיאטה קיצונית יכולה לזרז את התוצאות של הירידה במשקל?
אין צורך לנקוט בדיאטה קיצונית כדי להשיג תוצאות – נהפוך הוא, דיאטה קיצונית הנה מתכון להשמנה ועלולה להיות בעלת סיכונים מידיים וסיכונים ארוכי טווח ולכן אינה מומלצת. מומלץ לעשות את השינויים בתזונה בהדרכת דיאטנית קלינית. בשנים האחרונים מצטברים ממצאים המדגישים את השפעת המשקל הבריא וירידה מתונה במשקל בשילוב שינויים בהרכב האוכל ופעילות גופנית, על קידום הבריאות והפחתת הסיכון למחלות הרווחות בחברה המודרנית: מחלות לב, סוכרת, אוסטאופורוזיס, תסמונת השחלה הפוליציסטית ואף סרטן. הבשורות הטובות בנושא התזונה – שינויים קטנים בהרגלי אכילה יכולים להיות בעלי השפעה גדולה , בכל הקשור בבריאות ואף במראה.

איך אני יודע אם משקלי תקין?
מקובל כיום להשתמש באינדקס הקרוי BMI-Body Mass Index, המשמש כלי להערכת המשקל ביחס לגובה,ממנו ניתן לגזור את סך תכולת השומן בגוף. על פי ערך ה- BMI ניתן לקבוע את מידת ההשמנה (מעל גיל 18 ולא בקשישים):
מתחת ל- 18.5 תת משקל.
בין 20 ל- 24.9 משקל תקין.
בין 25 ל- 29.9 עודף משקל.
בין 30 ל- 34.9 השמנה .
ומעל 35 השמנה קיצונית.

מהי השמנה ביטנית?
השמנה ביטנית- השמנה ביטנית (השמנת תפוח), הנה השמנה המרוכזת בעקר באזור הבטן ומהווה גורם סיכון משמעותי לתחלואה לב, יתר לחץ דם וסוכרת. דרך למדידת ההשמנה הביטנית: מדידת היקף המותנים- היקף מותניים תקין: לנשים -מתחת ל- 80 ס"מ ולגברים – מתחת ל 94 ס"מ. היקף מותניים הגדול בנשים מ- 88 ס"מובגברים מ- 102 ס"מ, מעיד על השמנה ביטנית.

מהי הדרך המומלצת לירידה במשקל?
רצוי ואפשרי לשמור על משקל תקין. לאנשים עם עודף משקל חשוב להפחית במשקלם באופן הדרגתי בעזרת אמוץ הרגלי תזונה בריאים בשילוב עם גירעון קלורי מתון. התאמת התזונה המאוזנת לאורח חיי כל אדם הנה מעשה אמנות הדורש סיוע ועזרה מאנשי מקצוע מיומנים ובעלי ניסיון . להגדלת סיכויי ההצלחה מומלץ להיעזר בייעוץ ובתמיכה של דיאטנית קלינית בתהליך.
חשוב לדעת – גם לירידה של 5-10% מהמשקל יש השלכות בריאותיות חיוביות ומשמעותית, בפרט אם היא מלווה בשינויים נוספים בהרכב התזונה.

מהו יומן אכילה? למה כדאי להשתמש ביומן אכילה?
יומן אכילה הוא יומן בו מתבצע רישום יומי של מה ,כמה ומתי אכלתי.
אנשים המנהלים יומן אכילה מצליחים יותר לרדת במשקל וגם לשמור על התוצאות לאורך זמן.
יומן אכילה מסייע לך להיות מודע ולאפיין את הרגלי האכילה שלך ובמקביל נותן כלים לאיש המקצוע (דיאטנית,רופא)לבחון את התקדמות הטיפול,ולהתאים לך המלצות התפורות באופן אישי לאורח חייך.
רישום של מה וכמה אני אוכל מאפשר לבחון האם בחרת בכמויות המזון ובסוגי המזון הנחוצים לך: האם ניתן לוותר על חלק מהפריטים (עוגות, מטוגנים) או להעדיף תחליפים (לדוגמא: לחם קל במקום לחם רגיל, גבינות בעלות אחוז שומן נמוך יותר).
רישום של זמני האכילה בוחן השפעה של מועד ארוחה על הארוחות הבאות.

מהם התנהגויות אכילה היכולות לסייע בירידה במשקל ושמירתו?
מומלץ לשבת לאכול סביב שולחן , להתרכז באכילה ,ללא פעולות מסיחות דעת כגון צפייה בטלוויזיה, או קריאה.
דילוג על ארוחות גורם לרעב ועלול לגרום לאכילה בלתי מבוקרת. 5-6 ארוחות קטנות עדיפות על ארוחה אחת גדולה.
חשוב לפנות זמן לאכילה ומומלץ לאכול בנחת . לעיסה איטית מאפשרת להרגיש שובע עוד בזמן הארוחה.
קניות כדאי לערוך עם רשימה , כדי למנוע קניה מיותרת ואימפולסיבית.
כדאי להימנע מלערוך קניות עם ילדים, לתכנן את הארוחות מראש ולהיצמד
לתפריט קבוע.
חשוב לתכנן אסטרטגיה שתמנע אכילה ושתייה בלתי מבוקרים באירועים חברתיים או במצבי רוח שמעודדים אכילה. מומלץ לתרגל מראש בדיוק מה כדאי לעשות במצבים אלו. הזכר לעצמך מספר פעמים במשך היום שאתה אחראי ויש לך כוח רצון חזק.
הבטח לעצמך שכאשר תרגיש דחף "לנשנש" תמצא תעסוקה חלופית שתסיט את דעתך מהאוכל כגון: הליכה, צחצוח שיניים, שיחות טלפון עם חבר.
אם הנך אוכל מתוך שעמום, חפש תחביב חדש שיוציא אותך מהבית- תרוויח מכך פעמיים

מדוע חשוב לשלב פעילות גופנית בתכניות לירידה במשקל?
דיאטה בלבד, מובילה לירידה במשקל תוך ירידה במסת שומן ואיבוד מסת שריר. שילוב פעילות גופנית בדיאטה מביא לירידה בעיקר במסת השומן תוך שמירה על מסת השריר. בנייה ושמירה של השריר מסייעת לעיצוב הגוף, לשיפור חילוף חומרים ולכן גם מקלה על שמירת המשקל והדיאטה.
אנשים המבצעים פעילות גופנית באופן קבוע, יורדים יותר במשקל ושומרים עליו לאורך זמן לעומת אלו שאינם מבצעים פעילות גופנית.
פעילות גופנית משפרת את הבריאות וההרגשה הכללית.
תחושת הביטחון העצמי מחוזקת ע"י תחושת השליטה וההישג האישי.

מהם סוגי השומנים במזון?
המחקר המודרני מבחין ב- 3 סוגי שומנים
1. שומן חד בלתי רווי – נמצא בעיקר בשמן זית, שמן קנולה, באבוקדו ובשקדים. שומנים אלה תורמים להורדת רמות הכולסטרול ה"רע" בדם מבלי להוריד את רמות הכולסטרול ה"טוב". מומלץ שכ – 1/3 או יותר מכמות השומן בתפריט היומי תהיה מקבוצה זו.
2. השומן הרב בלתי רווי -כולל שתי קבוצות:
שומנים שמקורם מן הצומח ומופיעים בד"כ כנוזל בטמפרטורת החדר. מספקים חומצות שומן חיוניות ונמצאים בשמני סויה, תירס, חריע , גרעיני חמניות, גרעיני דלעת ושומשום. וקרויים גם אומגה 6 .
חומצות שומן מסוג אומגה 3 – נתגלה במחקרים כי מחלות לב בקרב אסקימואים הן נדירות וכי שמן מסוג אומגה 3 , אשר נמצא בדגי ים תורם למניעת מחלות לב. חומצות שומן אלה נמצאות גם באגוזי מלך ( קליפורניה), זרעי פשתן, שמן פשתן ובכמות קטנה יותר בשמן קנולה.
3. שומן רווי- מוצק ברובו בטמפרטורת החדר ומקורו בד"כ במזונות מן החי.
קיים קשר בין צריכת שומן רווי להתפתחות מחלות לב וכלי דם. לפיכך מומלץ להפחית בצריכתו. השומן הרווי נמצא בבשר, ביצים, חמאה וכל מוצרי החלב השמנים. כמו כן נכללים בקבוצה זו מוצרים המכילים את המזונות הנזכרים כגון: גלידות, שוקולד, עוגות וקצפות , פיצות ועוד

מהם שומנים רוויים ומהן ההמלצות לגביהם?
השומן הרווי בטבע, על פי רוב, מוצק בטמפרטורת החדר ומקורו בעיקר במזונות מן החי כמו חמאה, מוצרי חלב שמנים , שומן עוף ובשר, בשר כבש, חלמון ביצה, וכן במספר קטן של שמנים צמחיים כמו שמן קוקוס, שמן קקאו ושמן דקלים.
החברה המודרנית ייצרה סוג חדש של שומנים רווים שאינם קיימים בטבע, הם השומנים המוקשים המיוצרים בתעשיית המזון ומשמשים מרכיב בחלק גדול מהמזונות המתועשים. תהליך הפיכת השמן לשומן מוקשה מלווה בייצור של חומצות שומן הקרויות חומצות שומן מסוג טראנס (נמצאים במרגרינה ומוצרים המכילים שומנים מוקשים), אשר מגדילות את הסיכון למחלות לב. חומצות שומן טרנס, נדירות יחסית במזון הטבעי ולעומת זאת נפוצות במזון המתועש.

שומנים רווים ושמנים מסוג "טראנס" קשורים בהעלאת רמות הכולסטרול "הרע" בדם וביתר לחץ דם ובכך מגבירים את הסיכון למחלות לב. לכן, על מנת להפחית את הסיכון לחלות ביתר לחץ דם ובמחלות לב, מומלץ להפחית בצריכת שומנים רווים , במלח (בו נדון בהמשך) בצריכת שומנים מסוג "טראנס" הנמצאים במרגרינות, חטיפים למיניהם, עוגות, עוגיות, בורקסים, מלוואח, נקניקים, נקניקיות, מוצרי בשר מעובדים ועד קרקרים, כעכים רטבים ועוד .

תעשיית המזון מחויבת לפרט על גבי אריזת המזון את תכולת השומן וחומצות השומן הרווי ובנוסף לפרט את סוג השמנים ברשימת הרכיבים. אנא חפשו מידע חשוב זה והשתמשו בו לבחירת מזונות בריאים למען בריאותכם.

מהו כולסטרול, היכן נמצא ומה ההמלצות לגביו?
כולסטרול – כולסטרול מצוי במזון מהחי. צריכת כולסטרול גבוהה מהמזון עלולה להעלות את רמות הכולסטרול בדם, לפיכך מומלץ להגביל את צריכת הכולסטרול היומית. תכולת כולסטרול גבוהה מצויה במזונות כמו: ביצים, חמאה, בשרים שמנים, פרות-ים ובעיקר איברים פנימיים כמו מוח, כבד וטחול , לכן יש להימנע ממזונות אלו ולהעדיף מזונות דלים בכולסטרול כמו דג ועוף ומוצרי חלב דלי שומן ולהגביל את צריכת הביצים השבועית. כדאי לציין שבביצה אחת (בחלמון) יש את כמות הכולסטרול המקסימלית המומלצת ליום . הכמות המומלצת היא 2-3 ביצים לשבוע, כולל ביצים שבבישול ואפיה.

מהם שומנים מסוג אומגה 3 ?
שמניםרב-בלתי-רווים מסוג אומגה 3 .הן חומצות שומן החיוניות לצריכה מהמזון היות ואינן מיוצרות בגוף. לכן , מזונות העשירים בחומצות שומן אלו חייבים להיכלל בתפריט היומי. מחקרים רבים מצביעים על כך, ששמן מסוג אומגה 3, תורם למניעת התפתחות טרשת עורקים ולהפחתת מחלות לב ויתר לחץ דם ובעל השפעה על המוח והתפתחות מוח העובר.
בעבר, יותר מזונות הכילו חומצות שומן מסוג אומגה 3, היות והיו חלק משרשרת המזון, התרנגולות קבלו את האומגה 3, מהעשב שאכלו, לכן העוף, הביצים והחלב הכילו אותם. כיום חומצות אומגה 3 נדירות וחסרות בתזונה המערבית. המקורות העיקריים שלהם בתפריטנו – דגי ים, אגוזי מלך קליפורניה, זרעי פשתן טחונים, שמן פשתן ושמן קנולה.
מומלץ לאכול פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע דגי-ים כתחליף למנת בשר. הדגים המומלצים הם דגי-ים כגון: סלמון, מקרל ,לקרדה (פלמידה ) והרינג ( מטיאס ) .

מהן חומצות שומן מסוג אומגה 6 ?
שמנים רב-בלתי-רווים מסוג אומגה 6 : מספקים לגוף חומצות שומן חיוניות והנם חשובים בתפריט היומי. מאידך לחומצות שומן אלו נקשרות גם השלכות בלתי רצויות ולכן מומלץ לצרוך מקבוצה זו בהגבלה , על פי רב 1-2 כפיות שמן ליום (כולל הבישול כמובן).
מקורות לשמנים אלו: שמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות, מיונית, אגוזים וגרעינים
מדוע מומלץ לכלול אגוזים בתפריט היומי?
האגוזיםהם מזונות טבעיים, עשירים בויטמינים , מינרלים , סיבים וחומצות שומן חיוניות. מחקרים נרחבים מוכיחים כי אכילת מנת אגוזים מעל 4 פעמים בשבוע מפחיתה את הסיכון למחלות לב ב 30-50%. לפיכך יש להם תפקיד חשוב במניעת מחלות לב וכלי דם .
אגוזים- אגוזי מלך, שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזי פקאן, צנוברים, אגוזי לוז, קשיו.

מה מיוחד באגוזי מלך (קליפורניה)
בתוך קבוצת האגוזים מופנים הזרקורים לעבר אגוז מלך קליפורניה- אגוז ייחודי בהרכבו המכיל רכיבים שעובדים בהרמוניה למניעת מחלות לב וכלי דם. אגוז המלך עשיר בויטמינים כמו ויטמין Eוחומצה פולית, מינרלים, סיבים תזונתיים המסייעים להורדת הכולסטרול בדם, הוא מהווה מקור עשיר לנוגדי חמצון המגנים על הכולסטרול מפני חמצון בעורקים, מכיל פיטוסטרולים המתחרים עם הכולסטרול בדם, וחשוב ביותר!! ללא כל ספק הוא האגוז העשיר ביותר ומככב ברשימת המזונות המובילים בתכולת אומגה 3 .
במחקרים רבים נמצא כי אכילה תכופה של אגוזי מלך השפיעה לטובה על מספר גורמי סיכון למחלות לב: הפחיתה את רמות הכולסטרול הכללי , LDLוטריגליצרידים בדם, במקביל להשפעה מיטיבה על המבנה הפנימי של העורק מפני דלקות. ההשפעה נמצאה גם באנשים בריאים וגם באנשים חולים במחלות לב ובסוכרת. תוצאות מחקרים אלו קיבלו ב- 2004 חיזוק מארגון המזון והתרופות האמריקאי ( ה- FDA) אשר אישר הצהרה בריאותית לגבי אגוזי מלך כמפחיתים סיכון למחלות לב כליליות.
מומלץ לצרוך 10 – 3 אגוזי מלך קליפורניה בתוך תפריט יומי מאוזן מבחינת קלוריות ושומן.

מהי תווית המזון וכיצד יכולה לסייע בצרכנות מזון בריאה?
בשנים האחרונות יש חוק במדינת ישראל המחייב את היצרנים לרשום את הרכיבים והערכים התזונתיים ע"ג כל המוצרים על מנת להתאים את המזון לתוכנית הדיאטטית שלכם. עליכם ללמוד לקרוא את תוויות המזון. תוויות המזון מורכבות מרשימת רכיבי המזון ומטבלה המפרטת את ערכו התזונתי של המוצר. ברשימת הרכיבים, סדר הופעת הרכיבים יהיה לפי סדר יורד של הכמויות, כלומר הרכיב המופיע ראשון הנו המרכיב העיקרי במוצר וכן הלאה. ישנם מוצרים המכילים סוכר ברשימת הרכיבים אך מאושרים לחולי סוכרת, וזאת מכיוון שרמות הסוכר בהם זניחה ומופיעה לקראת סוף רשימת הרכיבים. טבלת הערך התזונתי נותנת מידע לגבי כמות הקלוריות, החלבון, השומן הפחמימות והנתרן במוצר ( ולפעמים מרכיבים נוספים כמו סידן, ויטמינים ומינרלים ). יש לשים לב שטבלה זו לעיתים מתייחסת ל- 100 גר'או 100 מ"ל מוצר ולא לכמות המנה.

כיצד אפשר לדעת אם שותים מספיק?
גוף האדם מכיל כ -60% מים, ומכאן שחיוניותו מרכזית. אבנם בכליות הנם תופעה אשר שכיחותה בארץ עצומה. חשוב לציין שהסיבה העיקרית לכך, היא שתייה בלתי מספקת בתנאי האקלים בארץ. שתייה מספקת חיונית לבריאות ותפקוד תקינים. המדד לשתייה מספקת הנו צבע השתן. ככל שצבע השתן בהיר יותר סימן ששתית מספיק. מים אינם מכילים קלוריות כלל ולכן אינם משמינים. אולם, משקאות ממותקים, מכילים קלוריות רבות ושתייה לא מבוקרת מהם יכולה לתרום להשמנה. חשוב להדגיש שהקלוריות במשקאות הקלים הממותקים, הנם קלוריות "ריקות" אשר תורמות אך ורק קלוריות ללא כל ערך תזונתי חיובי כלשהו.

האם שתיית מיצים טבעיים מומלצת?
המיצים הטבעיים, המכילים אך ורק פרי. אמנם מכילים קלוריות, אולם הם מהווים תחליף לפרי מבחינת הויטמינים, המינרלים והמרכיבים התזונתיים הנוספים אשר מדובר בהם רבות כיום, ובתרומתם האפשרית למניעת מחלות. מיצים טבעיים כאלה ניתן לשלב בתפריט, כתחליף לפרי כמובן בהגבלה ותוך התחשבות בערכם הקלורי. ארגון המזון והתרופות האמריקאי, אשר מאשר רישום מסרים בריאותיים על מזונות בארה"ב, אישר את המסר: "מזונות עשירים באשלגן ודלים בנתרן עשויים לסייע בהפחתת יתר לחץ דם." חלק מהמיצים הטבעיים עונים על הגדרה זו. מיצים נותנים פתרון לאנשים עסוקים ובודאי עדיפים על משקאות הממותקים. עם זאת, רצוי שמים יהוו את החלק העיקרי של השתייה היומית. עודף שתיית מיצים אינו מומלץ, בגלל התרומה הקלורית וגם כי עלול להעלות רמות שומנים מסוג טריגליצרידים בדם.

מהם המזונות העשירים בסידן?
המזונות העשירים בסידן הם בעיקר חלב ומוצריו: גבינות, לבן, יוגורט. הסידן מצוי גם בכרוב, פטרוזיליה, תרד, סלרי, פולי סויה, אגוזים, שקדים, שומשום ובסרדינים הנאכלים עם העצמות. קיימים כיום מוצרי מזון המועשרים בסידן, בהם יוגורט, חלב, גבינות מותכות, פיצות, לחם, דגני בוקר מסוימים, מוצרי סויה מסוימים . הכללת מוצרים אלה בתפריט היומי יכולה לסייע רבות בהשגת כמויות הסידן הדרושות.

מהם הגורמים המשפיעים על תזונת ילדים?
בחברה המודרנית, ילדים חשופים יותר להשפעות שונות על הרגלי התזונה שלהם. הפרסום למוצרי מזון מעובד, משומר ו/או עשיר בשומנים, סוכרים ומלח הוא רב. לאחרונה פורסם מחקר חדש על כמות הפרסומות למזון בעל ערך תזונתי נמוך בתכניות טלוויזיה לילדים בארה"ב. במחקר זה נמצא שכ-91% מהפרסומות בהם צפו ילדים היו למוצרי מזון שהיו עשירים בשומנים, סוכרים ו/או מלח.

נמצא שהצפייה בפרסומות למוצרי מזון לא בריא מהווה חלק ניכר מזמן הצפייה של ילדים בטלוויזיה.
מגוון מוצרי המזון הקיימים כיום גדל ללא הרף, בהם מוצרים תעשייתיים רבים.
בחנויות קיים מבחר עצום של חטיפים וממתקים והפיתוי גדול.
כיום ילדים רבים מתרגלים לצריכה של מזונות "ג'אנק פוד" התורמים בעיקר "קלוריות ריקות" (קלוריות אשר אינן מלוות בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים).
אחת התוצאות היא שילדים רבים סובלים מעודף משקל. כמו כן, תזונה לא מאוזנת עלולה לגרום לכך שלא יתקבלו מספיק ויטמינים ומינרלים באמצעות המזון.

מדוע חשוב לאכול ארוחת בוקר?
ארוחת בוקר היא ארוחה המפסיקה את צום הלילה. באנגלית כך גם שמה. מחקרים מצאו שהתפקוד הלימודי של תלמידים שאכלו ארוחת בוקר היה משמעותי טוב יותר מזה של ילדים שלא אכלו. בנוסף, נמצא, שאנשים שהורידו באופן משמעותי ממשקלם ושמרו על המשקל החדש, אכלו ארוחת בוקר. זאת ועוד, בחברה המודרנית, בה אנו רצים רוב הזמן, לא בטוח שתהיה ארוחה נוספת עד הערב וגם אז לא בטוח שתהיה זו ממש ארוחה מאוזנת. כל אלה ועוד, מלמדים על חשיבותה .

מדוע חשובים התזונה והרגלי האכילה בילדים ומתבגרים במיוחד?
גילאי הילדות וההתבגרות מתאפיינים ע"י גדילה לגובה ועלייה במשקל. אלה הנם תוצאה של תוספת למרבית רקמות הגוף. לתזונה בגילאים אלה השפעה הן לטווח המיידי והן לטווח הארוך על בריאות הילדים ומניעת תחלואה עתידית. בשנים אלה נקבעים גם הרגלי האכילה העתידיים של הילדים ולפיכך יש להם השפעה לא רק על בריאותם הפיזית אלא גם על בריאותם הנפשית. בעידן בו מגפות ההשמנה מחד והפרעות האכילה מאידך דוהרות, להרגלי אכילה בריאים השלכות מרחיקות לכת ברמת המניעה. מתבגרים רבים נוהגים שלא לאכול ארוחות סדירות אלא לחטוף מכל הבא ליד. לקיום ארוחות משפחתיות חשיבות עצומה הרבה מעבר לתזונה הבריאה.

מהם הסיכונים של דיאטות לא מאוזנות בגיל ההתבגרות?
דיאטה בלתי מאוזנת בגיל ההתבגרות יכולה לפגוע בראש ובראשונה בגדילה, בצפיפות העצם (זו תקופה קריטית לבניית מסת עצם למניעת אוסטאופורוזיס בעתיד), בבנות, להפסקת המחזור החודשי ולהגדלת הסיכון להפרעות אכילה. בנוסף תזונה לא מאוזנת כרוכה בעצבנות, הפרעות קשב וריכוז. ויכולה להוביל גם להפרעות בשינה ודיכאון. תזונה מאוזנת בכל הגילאים ובגילאי הילדות וההתבגרות בפרט, בעלי השפעה על ההרגשה הכללית של האדם.

לקביעת תור לייעוץ צרו עמנו קשר: